Skip to main content

Toon Fret

Dwarsfluit

Toon Fret is bekend als fluitist van Oxalys en het Collectief, Belgische kamermuziekensembles met internationale uitstraling. Hij vormt sinds 2011 een duo met pianiste Veronika Iltchenko, met wie hij drie cd’s opnam.
Hoewel hij regelmatig te horen is als solist voor het orkest en als fluit-solo in het orkest, profileert hij zich vooral als kamermusicus. Hierdoor kan hij een erg breed repertoire voorleggen van oude muziek (als traverso speler) over het ‘ijzeren’ kamermuziekrepertoire tot en met hedendaagse muziek, waar hij betrokken was bij talloze creaties. De hoofdmoot van zijn repertoire is het speelveld van Symbolistische en expressionistische muziek, waarbij de zoektocht naar de hiervoor meest pertinente klankkleuren de essentie vormen van zijn zoektocht naar het verrijken van het fluitistisch idioom.
Hij concerteerde op de belangrijkste podia in Europa, Amerika en Azië. Zijn meer dan 30 cd-opnames werden enthousiast onthaald in diverse internationale tijdschriften, zoals Diapason, Classica of BBC Music Magazine. Nog tijdens zijn studies werd hij laureaat van de belangrijkste Belgische wedstrijden, o.m. Tenuto en Belfius Classics.
Toon Fret studeerde in Brussel, Parijs, Maastricht en Basel bij G. Van Riet, M. Lefebvre, B. Kuijken, Ida Ribera en P-L Graf. Zelf is hij professor fluit en kamermuziek aan het Conservatoire Royal de Musique de Liège, docent fluit aan LUCA school of arts, leraar fluit aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven en leraar fluit aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven.