Skip to main content

Vooropleiding Muziek

Voorbereidend 7e jaar op hoger muziekonderwijs

Meer weten? Gebruik het contactformulier en we bellen je met veel plezier op voor meer toelichting.

Overweeg je om hogere muziekstudies aan te vatten maar heb je nog onvoldoende technische of artistieke bagageBen je gebeten door muziek en enorm gemotiveerd, maar lopen de toelatingsproeven nog niet zoals je zou willen? Wil je graag een jaar de tijd nemen om je artistieke mogelijkheden te leren kennen en ontwikkelen? Ben je in het bezit van een diploma secundair onderwijs? Dan is het voorbereidend jaar Muziek  aan het Lemmensinstituut absoluut iets voor jou!

Doorheen deze uitdagende en intensieve éénjarige opleiding krijg je de kans om op technisch en artistiek vlak te groeien. Je werkt in kleine groep en wordt nauwgezet opgevolgd door het docententeam. Zij coachen je, helpen je bij de uitbouw van je talentontwikkelingsplan en bereiden je voor op de toelatingsproeven.

Met deze stevige rugzak kan je vol vertrouwen de toekomst tegemoet. We werken hiervoor nauw samen met de opleiding muziek van LUCA School of Arts op dezelfde campus. 

Lessentabel

Het curriculum bestaat uit een algemeen gedeelte en specifiek gedeelte. Het algemeen gedeelte is gemeenschappelijk voor alle studenten en bestaat uit: instrumentale vorming, culturele vorming en muzikaal-harmonische vorming. Daarnaast kan je kiezen uit één van de volgende opties: Compositie, Instrument/zang, Jazz, Muziekpedagogie of Muziektherapie. Deze opties bereiden je voor op de specifieke afstudeerrichtingen in het hoger onderwijs.

Enkele vakken uit het curriculum zijn reeds een voorafname van vakken uit Bachelor 1. Je sluit hiervoor een credit contract af met LUCA School of Arts. Op die manier kan je ook gebruik maken van de studentenvoorzieningen van KU Leuven.

Het leerprogramma omvat 18 à 21 wekelijkse lesuren. Hierdoor blijft er voldoende ruimte over voor de broodnodige, intensieve individuele studie.

Toelatingsvoorwaarden

  • Het diploma secundair onderwijs behaald hebben
  •  Slagen in een artistieke toelatingsproef. Voor de toelatingsproef kan je kiezen uit 2 opties:
  1. Je waagt je kans bij LUCA School of Arts en neemt deel aan de proeven in de hoop toegelaten te worden tot de bacheloropleiding. Indien je niet slaagt, kan dezelfde toelatingscommissie je eventueel wel toelaten tot het voorbereidend jaar. Registreer je in dat geval bij de toelatingsproeven van LUCA School of Arts.
  2. Je neemt deel aan de toelatingsproeven van Kunsthumaniora Lemmensinstituut op:
    • zaterdag 1 juli 2023 of
    • woensdag 23 augustus 2023
    Deze proef bevat volgende onderdelen: vocale proef, gehoorproef, instrumentale proef. Daarnaast is er ook een motivatiegesprek. Registreer je hier voor deze toelatingsproef.


Let op: we kunnen je niet inschrijven indien je het voorbereidend jaar Bijzondere Muzikale Vorming reeds eerder volgde aan een andere school.