Skip to main content

Vooropleiding Woordkunst-drama

Voorbereidend 7e jaar op hoger kunstonderwijs

Meer weten? Gebruik het contactformulier en we bellen je met veel plezier op voor meer toelichting.

Overweeg je om verder te studeren in de podiumkunsten, maar weet je nog niet zo goed welke hogere kunstopleiding of school het beste bij jou past? Ben je enorm gemotiveerd om te spelen en te maken, maar lopen de toelatingsproeven nog niet zoals je zou willen? Wil je graag een jaar de tijd nemen om op je eigen tempo je artistieke mogelijkheden te leren kennen en ontwikkelen?

Ben je naast dit alles ook in het bezit van een diploma secundair onderwijs? Dan is het voorbereidend jaar Woordkunst-Drama aan het Lemmensinstituut absoluut iets voor jou!

Doorheen deze uitdagende en intensieve éénjarige opleiding krijg je de kans om op technisch en artistiek vlak te groeien. Samen met het betrokken docententeam stippel je je eigen artistiek parcours uit. Met deze stevige rugzak kan je vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Lessentabel

Je lessenpakket bestaat uit vijf volle lesdagen. Er is ruimte voor zelfstandige repetities tijdens de springuren.

Naast vaste lesmomenten, waarin de ambacht van het performen getraind wordt in de vorm van spel- en spreektechnieken, storytelling, schrijven, samenzang, beweging maar ook tekst - en voorstellingsanalyse, is er ruimte voor modulair werk.

In de modules werk je, samen met een gastdocent, steeds acht weken intensief aan een extern toonmoment of een open les. Tijdens de modules werk je onder andere rond improvisatie, muziektheater, fysiek spel en camerawerk.

In de vaste lesmomenten leer je je stemgebruik en uitspraak verbeteren en ontdek je hoe je je lichaam expressief in kan zetten. Je breidt je kennis over de theatergeschiedenis uit, leert teksten schrijven en analyseren, krijgt een doorgedreven spel -, vertel- en maaktraining en leert onder andere je eigen lichtplan en scenografie maken in de lessen media. Je gaat regelmatig naar voorstellingen, bespreekt deze uitgebreid en leert een dramaturgie toepassen.

Tijdens de lessen GIP werk je intensief en klassikaal toe naar een voorstelling die je zal tonen op het einde van het schooljaar. Tijdens dit proces werken we vakoverschrijdend met de lessen media & scenografie, storytelling, speltraining, verbale vorming, maakatelier, beweging, samenzang, dramaturgie en schrijven.

VakUur
Speltraining

3

GIP

4

Maakatelier

2

Module 1: Impro en ruimteverkenning

1

Module 2: Camera acteren en film

1

Module 3: Fysiek theater

1

Module 4: Repertoire

1

Storytelling

3

Verbale vorming

2

Media

2

Schrijven

1

Tekstanalyse

1

Dramaturgie

2

Samenzang

1

Beweging

2

Totaal

27

Toelatingsvoorwaarden

  • Het diploma secundair onderwijs behaald hebben
  •  Slagen in een artistieke toelatingsproef. Voor de toelatingsproef kan je kiezen uit 2 opties:
  1. Je neemt deel aan de toelatingsproeven van Kunsthumaniora Lemmensinstituut op 28 juni en 6 september 2024. Deze proef omvat een speel- en maakopdracht. Daarnaast is er ook een motivatiegesprek. Registreer je hier voor deze toelatingsproef!
     
  2. Je waagt je kans bij LUCA School of Arts en neemt deel aan de proeven in de hoop toegelaten te worden tot de bacheloropleiding. Indien je niet slaagt, is dezelfde toelatingscommissie bevoegd je toegang te verlenen tot het voorbereidend jaar. Registreer je in dat geval bij de toelatingsproeven van LUCA School of Arts.

Let op: we kunnen je niet inschrijven indien je het voorbereidend jaar Bijzondere Vorming Woordkunst-drama reeds eerder volgde aan een andere school.

Dit zijn de voorbereidingen voor de toelatingsproeven:

  1. Info brief
  2. Werkmateriaal