Skip to main content

Vooropleiding Woordkunst-drama

Voorbereidend 7e jaar op hoger kunstonderwijs

Meer weten? Gebruik het contactformulier en we bellen je met veel plezier op voor meer toelichting.

Overweeg je om verder te studeren in de podiumkunsten, maar weet je nog niet zo goed welke hogere kunstopleiding of school het beste bij jou past? Ben je enorm gemotiveerd om te spelen en te maken, maar lopen de toelatingsproeven nog niet zoals je zou willen? Wil je graag een jaar de tijd nemen om op je eigen tempo je artistieke mogelijkheden te leren kennen en ontwikkelen?

Ben je naast dit alles ook in het bezit van een diploma secundair onderwijs? Dan is het voorbereidend jaar Woordkunst-Drama aan het Lemmensinstituut absoluut iets voor jou!

Doorheen deze uitdagende en intensieve éénjarige opleiding krijg je de kans om op technisch en artistiek vlak te groeien. Samen met het betrokken docententeam stippel je je eigen artistiek parcours uit. Met deze stevige rugzak kan je vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Lessentabel

Je lessenpakket bestaat uit vier lesdagenen één zelfstandige repetitiedag.

Naast twee vaste lesdagen, waarin de ambacht van het performen getraind wordt in de vorm van spel- , spreek- en beweeglessen, maar ook tekst – en voorstellingsanalyse, werken we modulair.

Per module ga je, samen met je klas, steeds zes weken intensief aan de slag met een andere gastdocenten werkt toe naar een toonmoment. Je werkt onder andere rond fysiek spel, improvisatie, performance en repertoire en verdiept je daarbij telkens in zowel het métier van het spelen als het maken.

In de vaste lesmomenten leer je je stemgebruik en uitspraak te verbeteren en leer je je lichaam expressief in te zetten. Je breidt je kennis uit over theater – en kunstgeschiedenis, krijgt een doorgedreven speltraining, gaat regelmatig naar voorstellingen kijken, bespreekt deze uitgebreid en leert een dramaturgie toepassen.

Bovendien krijg je elke week maakatelier, waar we naar een solovoorstelling zullen toewerken die vertrekt vanuit je eigen fascinaties en verhaal. Deze voorstelling toon je op het einde van het jaar.

Toelatingsvoorwaarden

  • Het diploma secundair onderwijs behaald hebben
  •  Slagen in een artistieke toelatingsproef. Voor de toelatingsproef kan je kiezen uit 2 opties:
  1. Je neemt deel aan de toelatingsproeven van Kunsthumaniora Lemmensinstituut op maandag 3 juli 2023. Deze proef omvat een speel- en maakopdracht. Daarnaast is er ook een motivatiegesprek. Registreer je hier voor deze toelatingsproef!
     
  2. Je waagt je kans bij LUCA School of Arts en neemt deel aan de proeven in de hoop toegelaten te worden tot de bacheloropleiding. Indien je niet slaagt, is dezelfde toelatingscommissie bevoegd je toegang te verlenen tot het voorbereidend jaar. Registreer je in dat geval bij de toelatingsproeven van LUCA School of Arts.

Let op: we kunnen je niet inschrijven indien je het voorbereidend jaar Bijzondere Vorming Woordkunst-drama reeds eerder volgde aan een andere school.