Skip to main content

Eva Saliën

Klarinet

Eva Saliën startte haar muzikale studies in de muziekschool te Haasrode en vervolgde deze in het Kunsthumaniora Lemmens te Leuven. Ze behaalde haar meestergraad klarinet aan het Lemmensinstituut bij Greet Severens met grootste onderscheiding en haar specialisatie diploma bij Eddy Vanoosthuyse met grootste onderscheiding ‘summa cum laude’ .
Hiernaast volgde ze verschillende masterclasses bij gerenommeerde klarinettisten zoals Wenzel Fuchs, Eduard Brunner, Howard Klug, Luis Rossi, Robert Spring, Sylvie Hue, Guy Deplus.

In 1995 werd ze laureate van Pro Civitate, in 1999 van Tenuto en in 2002 van de internationale wedstrijd ‘International Clarinet Association’.
Als soliste concerteerde Eva reeds met veel orkesten en ensembles zoals de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Brussels Philharmonic, Het clarinet choir olv Eddy Vanoosthuyse, Frascati Symphonic, clarinet choir van het Lemmensinstituut...

Eva deed haar eerste orkest ervaringen op bij het Euregio Jeugdorkest.
Sinds 2001 is Eva als klarinettiste verbonden aan de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, waar ze sinds 2010 de functie van 1e soliste bekleedt. Als freelance-klarinettiste verleende ze haar medewerking aan verschillende orkesten en ensembles zoals Brussels Philharmonic, I Solisti del Vento, Belgium National Orchestra, Prometheus Ensemble, Arco Baleno, de Beethoven Academie, Symfonieorkest Vlaanderen.

Het clarinetchoir “Claricatesse” ontstond in de schoot van de harmonie waar zij jaren les gaf. Zij gaven concerten in unieke combinaties zoals met het gitaartrio Los del Tre, wereldkampioen percussie-ensemble de Herleving Brussegem, Belgisch Tombonekoor.

Sinds 2017 is Eva docente klarinet aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut en sinds 2021 is zij verbonden als gastprofessor klarinet aan LUCA School of Arts in de klas van Roeland Hendrikx.