Skip to main content

Tine Janssens

Altviool

Altvioliste Tine Janssens begon haar studie aan het Lemmensinstituut te Leuven bij M. Tooten, en behaalde er de graad van Meester in de Muziek en het pedagogisch getuigschrift. Nadien studeerde ze aan het Mozarteum te Salzburg bij Prof. P. Langgartner en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Prof. J. Kussmaul, waar zij in 2002 haar studies afsloot met het tweede-fasediploma. Zij nam deel aan verschillende masterclasses, o.a. bij Rivka Golani, Thomas Riebl, Yves Cortvrint en Leon Spierer. 

Tine was reeds tijdens haar studies aanvoerder van het Symfonieorkest Vlaanderen en van het Wereld Jeugdorkest. Vanaf 2002 was ze als plaatsvervangend aanvoerder verbonden aan de Philharmonie Zuidnederland (voorheen Brabants Orkest) te Eindhoven. In 2015 werd ze benoemd als Solo-Altviool - Chef de Pupitre in de Opéra Royal de Wallonie (Luik, België). Daarnaast was ze regelmatig te gast bij verschillende orkesten in België en Nederland. 

Omwille van haar grote liefde voor de kamermuziek stond ze de afgelopen jaren mee aan de wieg van het strijkkwartet Prosperus4 en speelt ze geregeld in verschillende formaties waarmee ze het klassieke repertoire brengt.

Vanaf het schooljaar 2020-2021 is Tine docent altviool aan Luca - School of Arts te Leuven. 

Tine speelt op een Giuseppe Dollenz altviool.